sâmbătă, 22 septembrie 2012

Mamaia 1934 - A treia Jamboree Naţională a Cercetaşilor

Promisiunea Cercetașului
Promit pe onoarea mea să fac tot ce este posibil pentru: a servi patria mea România și credința mea, a ajuta pe aproapele meu în orice moment, a mă supune Legii Cercetașului.

Legea Cercetașului
Cercetașul își iubește patria sa, România și pe toți cei care trăiesc în ea.
Cercetașul este loial, își respectă cuvântul dat, nu minte, este curat în gând, în vorbă și în faptă.
Cercetașul este util și își ajută semenii în orice situație, este un prieten pentru toți și frate cu toți Cercetașii.
Cercetașul este econom și cumpătat, este îngăduitor cu alții și sever cu sine, își îngrijește corpul și duce o viață sănătoasă.
Cercetașul iubește și ocrotește natura și este bun cu animalele.
Cercetașul își respectă și ascultă părinții, șefii şi profesorii și este disciplinat în tot ceea ce face.
Cercetașul este credincios și respectă credința celorlalți.
Cercetașul este curajos și încrezător în puterile sale, vioi și plin de însuflețire.
Cercetașul se străduiește să facă în fiecare zi o faptă bună, oricât de neînsemnată ar părea ea.

A vorbi despre CERCETAŞI în cadrul acestui spaţiu, este mult prea dificil. Pentru a pune cele câteva rânduri alături de imaginile de aici am parcurs foarte multe locuri din NET. Aducem calde mulţumiri tuturor ce au postat materiale ce tratează un subiect generos al contemporaneităţii. Parte din subiecte au fost citite de la cei ce au avut ca înaintaşi membri marcanţi ai Cercetaşilor din România. O serie de imagini au constituit bază de prelucrare a imaginilor ce le veţi afla postate în continuare. Vă recomandăm cu consideraţie un loc din blogosferă unde curiozitatea dumneavoastră poate să afle răspunsuri avizate pentru ”Chestiunile Cercetăşeşti”...

http://cercetasia.blogspot.ro

Pentru a clarifica subiectul dezbătut aici vom face câteva referiri şi vom lăsa imaginile să susţină prin sine ceea ce a fost anul 1934 şi Jamboreea de la Mamaia.

La începutul secolului XX sunt consemnate primele forme de organizare ale tinerilor într-un cadru organizat şi instituţionalizat. În Regatul Unit lordul Robert Baden Powell (general locotenent) a fost acela care a constituit mişcarea ”Scouts” în rândul tinerilor. Imediat după aceea, datorită viabilităţii, fenomenul a căpătat o audienţă generalizată atât în ţările europene cu sistem educaţional bine structurat cât şi în ţările ce formau coloniile marilor imperii.
Cercetăşia a devenit larg răspândită în lumea întreagă, supravieţuind atât războaielor mondiale, cât şi transformărilor economice şi sociale ale secolului trecut.

Ediția tradusă în limba română a cărții lui Robert Baden-Powell, Scouting for Boys a fost publicată în 1914. În același an a fost fondată oficial Organizația Națională Cercetașii României; cu această ocazie, Lord Baden-Powell a trimis un mesaj de felicitare, cu sugestia ca cercetășia să fie adaptată situației locale.
În România profesorul Gheorghe Murgoci a fost cel care a întreprins primele demersuri pentru constituirea organizaţiei “Cercetaşii României”.
La 8 Aprilie 1915 (data la care "Războiul cel Mare" începuse) "Asociația Cercetașii României” era recunoscută ca “persoană morală și juridică” de către Corpurile Legiuitoare. România era înca în neutralitate. Principele Carol fusese numit Comandant al Marii Legiuni, conducerea asociației era realizată de către Marele Sfat.
Intrarea României alături de Antanta a prilejuit integrarea mișcării cercetășești în efortul de război (1916-1918) prin Corpul Cercetașilor de război.
Cercetaşia a fost un puternic pivot al educaţiei tinerilor datorită unor factori de impact psiho-sociali raportaţi la: îmbrăcămintea specifică cu croială militară; activităţile specifice bazate cu predilecţie pe excursii şi jocuri aplicative; depunerea unui legământ (ca şi la pionieri, de altfel) care  făcea pe cel ce căpăta calitatea de cercetaş să ţină cont de anumite rigori în comportamentul de zi cu zi.
După război şi până la contopirea în Straja Ţării (1937), cercetaşii au constituit o organizaţie bazată pe voluntariat şi a avut drept scop educarea tineretului şcolar în spirit sportiv. S-a urmărit să se dezvolte un profil moral şi fizic corespunzător unor cetăţeni onorabili în concordanţă cu valorile umane precum adevăr, solidaritate, muncă şi credinţă.    
Mai târziu, când mișcările extremiste (fascismul și communismul) au divizat generația tânără, mișcarea cercetășească a rămas într-o zonă de democrație, toleranță, pace și fraternitate. Cercetășia din România și-a păstrat caracterul apolitic.
În 1937, a fost înlocuită de organizația totalitaristă, Străjeria, în cadrul măsurilor dictatoriale inițiate de Regele Carol al II-lea (alături de crearea Frontului Renașterii Naționale). Straja Ţării sau Străjeria a fost  o organizaţie de tineret concepută şi patronată de Regele Carol al II-lea. Ea a luat fiinţă în urma decretului-lege 3445 din 1937 prin care toţi băieţii între 7 şi 18 ani şi fetele între 7 şi 21 de ani erau obligaţi să facă parte din Straja Ţării.
După al II-lea Război Mondial, au fost încercări de a reînființa Mișcarea Cercetășească în România. Apariția regimului comunist a adus o interdicție pentru toate mișcările de tineret alternative, acestea fiind înlocuite de Pionieri și Uniunea Tinerilor Comuniști.
Organizaţia Pionierilor a apărut în 1949, urmând un model sovietic din 1922. Ea avea rolul pe de-o parte de a înregimenta politic elevii şi adolescenţii de până la 14 ani, iar pe de altă parte de a le ordona o viaţă a omului nou, (obiectiv preluat de altfel de la Străjerie). Existau asemănări între Strejărie şi Organizaţia Pionierilor dar şi diferenţe majore determinate de ideologia politică care susţinea fiecare organizaţie în parte.

La nivel mondial printre personalităţile de mare notorietate se pot enumera nume sonore care în copilărie şi adolescenţă au făcut parte din formaţiunile de cercetaşi. Astfel putem enumera pe: regele Suediei, Carl XVI Gustaf, fostul președinte francez Jacques Chirac, fostul premier britanic Tony Blair, regizorul Steven Spielberg, interpretul și compozitorul Paul McCartney, J.K. Rowling (autoare romanelor cu Harry Potter), Guglielmo Marconi (inventatorul radioului), Bill Gates (fondatorul Microsoft), Neil Armstrong (astronaut) sau fotbalistul David Beckham,

Conform observaţiilor formulate de domnul Alin Dimăncescu respectivele personalităţi pot fi eronat enunţate. Dânsul formulează obiectiv că la data apariţiei organizaţiei Cercetaşiei unele personalităţi depăşiseră cu mult vârsta la care puteau să fie primite în calitate de cercetaşi copii sau adolescenţi. Perfect adevărat, dar Primul Cercetaş al României a fost şi Regele Carol II (ca dovadă că apărea în uniformă de cercetas la anumite evenimente ale Asociaţiei), iar anumite notabilităţi puteau primi calitatea de Cercetaş în mod onorific.

Jamboreele naţionale ale cercetaşilor.

În anul 1929 A.S.R. Principelui Nicolae Inalt Regent a preluat conducerea Cercetăşiei Române. Acesta a luat hotărârea de a se organiza jamboree naționale din doi în doi ani. Ele s-au desfăşurat la Piatra Neamț (1930), Sibiu (1932), Mamaia (1934) și Brașov (1936).

În 1930 organizaţia Cercetașii României avea 45000 membri, iar organizația de ghide 14000. Organizatoarea și președintă a organizației de ghide era Prințesa Ileana, fiica cea mică Reginei Maria şi a regelui Ferdinand.

Oameni politici, istorici și personalități din cultură – Gh. Tătărescu, N. Lupu, N. Iorga, Ioan Simionescu, Simion Mehedinți, C. Istrati, Xenopol, Take Ionescu, Titu Maiorescu, Anghel Saligni, I.C. Brătianu, Vintilă Brătianu și alții - s-au implicat în susținerea și promovarea Cercetășiei prin conferințe și articole.

Jamboreea Mamaia 1934

A treia jamboree naţională s-a desfăşurat între 5 şi 30 iulie 1934 la Mamaia, sub patronajul principelui Nicolae. Din comitetul de organizare au făcut parte primul ministru Gheorghe Tătărăscu, prefecţi, primari, membri ai guvernului, profesori universitari, generali şi ofiţeri.

Sosirea în tabără. Cercetaşi din România (sus), dar şi din alte ţări (jos - Polonia)

Organizarea Taberei. Locurile de deosebită importanţă: Bucătăria, Capela, Pavilionul drapelelor ...

Cercetaşii dovedesc bune deprinderi de tabără.

Tabăra prinde contur şi viaţa de cercetaş îşi află bunul temei

Slujbele religioase de marcare a diverselor momente festive.

Decorarea drapelelor cercetaşilor

Pavilionul de păstrare a drapelelor şi garda permanenta la pavilion

Delegaţie străină a cercetaşelor

Ceremonialul ridicării drapelului României

Gardă la monumentul comemorativ ridicat în Jamboree

Activităţi cercetăşeşti (şcoala de înot)

Activităţi cercetăşeşti (defilarea pe faleza Cazinoului, plimbare cu vaporul pe mare)

Închiderea Festivă a Jamboreei în prezenţa Regelui Carol al II-lea

Presa vremii a marcat corespunzător evenimentul

Documente ale cercetaşului

Documente ale cercetaşului

Revista Cercetaşul (seria noua din 1930)

Revistele vremii au marcat începutul activităţii cercetasilor (1915-1916)

Uniforma de cercetaş  era compusă din: (la partea superioară) bluză kaki, închisă în faţă cu un un singur rând de nasturi. Gulerul era răsfrânt şi prins în nasturi. Epoleţi erau confecţionaţi din acelaşi material. Bluza avea două buzunare aplicate.
Pantalonii erau scurţi, confecţionaţi din postav kaki;
Pălăria era din fetru gri-închis, cu boruri mari, avea apărătoare de meşina maro. Calota era înconjurată de o curea din piele, maron. În partea din fata a calotei pe pălărie era aplicat un crin metalic.
Faptul că uniforma nu avea şi o ţinută de iarnă denotă că Asociaţia era strict orientată pentru activităţi angajate doar în sezonul estival.

Detalii uniformă

Insigne de cercetaşi

Insemne de cercetaşi (în dreapta cel realizat pentru Jamboreea de la Mamaia din 1934)

Distincţii ale Cercetaşilor

Insemne ale Cercetaşilor realizate pentru Jamboreea din 1934

Cercetaşii organizau activităţi specifice, mediatizate şi la care puteau participa şi cei ce nu făceau parte din organizaţie.

Sub aspectul că anumite obiecte puteau fi folosite de cercetaşi, ele aveau ca punct de atragere a atenţiei numele asociaţiei.

Cu speranţa că am putut să vă aducem în atenţie încă o filă din trecutul Constanţei şi să vă dăm calea spre a afla ceva mai mult despre un capitol din istoria României, mulţumim anticipat celor ce vor deveni oaspeţi pe aceste pagini.

11 comentarii:

 1. Buna ziua, multumesc ca ati pomenit site-ul meu http://cercetasia.blogspot.ro si l-ati si recomandat, dar asta nu inseamna ca imi puteti folosi informatii din el fara acceptul meu. Nu sunt de acord cu compilarea pozelor de pe site-ul meu, ele provin din colectii particulare pentru care am acceptul de a le folosi sau din colectia mea. Am observat ca pe langa prelucrarea cromoatica a imaginilor ati eliminat si watermark-urile/logo-urile. In nota de subsol din josul paginii se precizeaza "Copyright ©2010-2012 BiTieL Services. All rights reserved.
  reproducerea (integrala sau partiala) sau compilarea materialelor (text, poze, ilustratii)
  postate pe prezentul site nu este permisa decat cu acordul scris al restitutio interbellica".
  Va rog sa luati masuri pentru ca in termen de 24 de ore sa eliminati toate materialele care provin de pe site-ul meu. Cred ca nu trebuie sa vi le mentionez in parte. Disclaimerul pe care il afisati in coltul sus-dreapta din pagina dumneavoastra nu este acoperitor si nu este o justificare pentru a incalca drepturile de autor. Va multumesc anticipat pentru intelegere si voi urmari ca aceste lucruri sa se intample.
  Alin Dimancescu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumim pentru faptul că aţi avut amabilitatea să parcurgeţi subiectul oferit în prezentul articol. Observaţi că linia generală a blogului ”Constanta-imagini-vechi” face trimiteri la momente din istoria Constanţei. Pe măsură ce materialele culese au putut să susţină un volum pertinent de date şi după parcurgerea foarte multor materiale despre Cercetaşi am decis să postăm în linia deja consacrată a blogului date despre evenimentul major al verii de la Mamaia din anul 1934. Am găsit, cum era şi firesc, în blogurile dumneavoastră unele dintre cele mai interesante date referitoare la subiectul de faţă.
   Faptul că finalitatea postărilor dumneavoastră este determinată de alte considerente decât cele urmărite de noi, ne obligă, cu scuzele cuvenite, să revenim şi în urma demersului dumneavoastră să eliminăm acele prelucrări care au la baza strict sursele de documentare asupra cărora faceţi referinţe. Procesările respective au fost înlocuite cu alte materiale informative preluate din internet pentru care nu s-au făcut obiecţii.
   Ne menţinem cu căldură recomandările ca cei interesaţi de ”Chestiunile Cercetăşeşti” să fie oaspeţi ai blogurilor dumneavoastră şi avem speranţa ca prin ceea ce facem să susţinem şi noi interesul pentru acest subiect.
   Cu convingerea că suntem părtaşi comuni la susţinerea unor jaloane ale rememorărilor despre timpurile nu de mult trecute vă răspundem în acest mod obiecţiilor dumneavoastră. Sperăm să ne fi încadrat corespunzător în termenul acordat de dumneavoastră, care prin fermitate şi elocinţă denotă formaţia dumneavoastră de lider. Cu respect Pluttonia

   Ștergere
 2. alin mihai dimancescu,
  Copyright pe care l-ai postst dumneata pe blogul cercetasilor este o gluma infantila. Materialele trebuie inregistrate ca marca, faptul ca dumneata te consideri proprietarul acelor reporoducei pentru simplul fapt ca ai un scanner este pur si simplu ridicol.
  Daca vrei ca pozele respective sa fac trimitere la munca dumitale, pune-le watermark.

  Apoi, "site-ul" (care nu este un site, ci un blog, nu are domeniu si este gazduit gratis pe blogspot) este, conform termenilor de utilizare, proprietatea Google. Asa ca mai usor cu visele de preamarire.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Va aducem multumiri pentru luarea de pozitie. Fata de domnul Alin Mihai Dimancescu am manifestat respectul cuvenit si buna cuviinta ne obliga sa nu comentam in plus. Dupa cum probabil ati avut ocazia sa remarcati, nu stergem comentariile vizitatorilor nostri, încercam in limita posibilitatilor sa raspundem cu amabilitate tuturor si daca cineva anume ridica obiectii sa venim in intampinare pentru a nu crea animozitati. Sunteti oricand bine venit caoaspete in paginile de aici si pe cat putem speram sa mentinem in continuare prin consistenta blogul de fata. Cu Multumiri, Pluttonia

   Ștergere
 3. @anonim:
  -pozele aveau watermark, dar a fost sters de autorii compilatiei de mai sus; o mare parte din ele erau poze ale unor obiecte de colectie
  -cred ca nu este ok/legal sa le folosesti fara accept nici cu watermark sters nici cu watermark lasat

  despre confuzia gazduire gratuita vs. copyright: http://support.google.com/blogger/bin/answer.py?hl=en&answer=157218
  sunt trecute si niste consecinte destul de clar, nu?

  cat despre prezumtia de preamarire, va doresc sa contribuiti in blogosfera/internet cu ceva mai mult decat comentarii anonime; scanner inteleg ca aveti si ati aflat cum functioneaza, probabil ca si cu comenzile copy-paste merge treaba...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. alin mihai dimancescu,
   Copyright-ul pozelor nu are nici o treaba cu Google, are in schimb cu legea romana. Link-ul postat de dumneata este irelevant si nu are nici o legatura cu situatia reclamata de dvs.
   Dumneata nu ai inregistrat copyright pe fotografiile originale, pe suport analogic, ce sa mai vorbim de aceste scan-uri.
   La chestia cu watermark-ul va dau dreptate, in schimb, etica elementara a "scriitorilor" de site-uri impune pastrarea watermark-ului ori obtinerea permisiunii utilizarii acelor materiale.

   Ștergere
  2. anonim, dumneata nu ai citit link-ul pe care ti l-am pus mai sus (atentie, e in engleza): http://support.google.com/blogger/bin/answer.py?hl=en&answer=157218

   Ștergere
 4. Precioso blog. Es un magnífico documento fotografico de la historia de su pais.
  ¡Enhorabuena! por tan bonita colección de estampas antiguas.
  Un saludo.

  RăspundețiȘtergere
 5. Un documentar mai amplu despre Constanta veche:
  http://vplay.ro/watch/4yad7y7n/

  RăspundețiȘtergere
 6. http://only-romania.com/category/dobrogea/

  RăspundețiȘtergere